Een reis door mijn buurt deel 1- Schoenen als kerstballen

In navolging van Xavier de Maistre maak ik de komende weken een Maitriaanse reis door mijn buurt. Iedere keer probeer ik iets nieuws te ontdekken. Ga je mee?

Op het trottoir lopen twee witharige mevrouwen waarvan de een, een rollator voortduwt. Een hijgende student met fluorescerend geel plakshirt en te grote trainingsbroek doet een poging zich van zijn sportiefste kant te laten zien. Het is een heldere dinsdagochtend in augustus en ik sta met een camera om mijn nek in mijn straat als een toerist op de Ramblas. Het voelt hoogst ongepast om zonder duidelijk doel de toerist uit te hangen op een plek waar dat niet wordt verwacht.

De reis begint in de voorportiek van een jaren 30 woning aan de Boomstraat in de Bomenbuurt. De wegen in de bomenbuurt dragen allen namen als Populierenstraat, Elzenstraat en Dennenstraat en laten dus niks aan de verwarring over. Door de jaren heen zijn er behoorlijk wat bomen gesneuveld, dus om het karakter van de bomenbuurt niet volledig te verliezen zijn de straatnamen er maar naar vernoemd. Zelf zou ik eerder pleiten voor de Alle Treurwilgenweg of het Perzische Populierenplein. Maar helaas ben ik niet degene die straatnamen bedenkt. Ik ben slechts een amateurtoerist die als een halve gare met een camera door een Tilburgse woonwijk loopt. Om de hoek spot ik een basisschool. Ik besluit mijn camera even op te bergen voordat iemand de politie belt.

Nooit, in al die honderden keren dat ik de Boomstraat betrad, heb ik in de boom gekeken. Nu doe ik dat wel en ik geloof niet wat ik zie. Twee aan elkaar geknoopte schoenen bungelen in de boom als een glinsterende bal in een kerstboom. De aanwezigheid van schoenen of kledingstukken op plekken waar je ze niet verwacht heeft altijd iets lugubers. Een T-shirt in de buurt van een spoorrails, een kinderschoen langs de provinciale weg of een schoen in de boom. Er is wereldwijd een grote verdeeldheid over de betekenis van dit laatste verschijnsel. Schoenen in de boom zouden kunnen betekenen dat er in de buurt drugs te verkrijgen zijn. Ook kunnen de schoenen het werk zijn van de maffia of een bende die zijn territorium wil afbakenen. Ik herinner me de rotzooi die ik heb achtergelaten in de keuken en bedenk dat er inderdaad sprake is van een bende ergens in deze buurt..

Binnenkort weer een aflevering!

Eén gedachte over “Een reis door mijn buurt deel 1- Schoenen als kerstballen”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *