Reizen zonder verwachtingen

Ik heb de neiging om bij alles wat ik doe research te doen. Als ik een film wil zien, kijk ik eerst de trailer, bij een boek zoek ik recensies op en als ik ergens ga eten bekijk ik online de kaart. Dat is niet alleen vermoeiend en tijdrovend maar neemt ook nog eens de mogelijkheid om verrast te worden weg. En wat is er nou leuker dan een gigantisch vette verrassing?

Dus reden we in de SloveenGOPR2541se Alpen drie kwartier over een zandweg naar boven en begonnen we aan een klim waarvan we niet precies wisten waar die begon en waar die zou eindigen. De eerste anderhalf uur bleken we de juiste richting in te lopen want we kwamen uit bij een huisje vanwaaruit je de bergpasroutes voor het uitkiezen had. We kozen een route van nog eens anderhalf uur en stevende met gepaste tred de piek van de Debela Pec tegemoet.

Na een uur enthousiast doorstappend- het nodige vee ontwijkend- waren we nog steeds niemand tegengekomen. Eigenlijk is dat precies wat je wilt, behalve als je niet zeker weet waar je naar onderweg bent. We besloten nog een uur te lopen en als een mogelijk einde dan nog niet in zicht was dezelfde weg terug te lopen. Een donkere wolk herinnerde ons aan het feit dat we niet naar de weersvoorspelling hadden gekeken voordat we aan ons avontuur begonnen. Een goede voorbereiding is.. eigenlijk ook maar saai, toch?

Na ruim twee uur werd het uitzicht alsmaar indrukwekkender, de bergen hoger en de dalen dieper. Toen we uiteindelijk vrij zicht hadden op de Triglav mountain waren we minimaal een kwartier volledig uit het veld geslagen. Ik dacht dat ik gek werd. De 47 foto’s van mooie plaatjes die ik onderweg had genomen konden zo de prullenbak in. Alles viel in het niet door het geweld van deze berg. Alsof ik godverdomme voor The Wall uit Game of Thrones stond. Het gevoel dat ik had, is eigenlijk met geen pen te beschrijven. Er was een ding dat ik zeker wist: dit gevoel had ik niet gehad als ik van tevoren had geweten wat ik te zien zou krijgen. Net als dat we op Facebook altijd de beste foto van onszelf posten, staat het internet vol met prachtplaatjes van de dingen die we graag zien. De kans is daarom erg groot dat de uiteindelijke waarneming tegenvalt. Een wolk, een regenbui of de aanwezigheid van een andere toerist kan de pret al bederven. Omdat ik totaal geen verwachtingen had van Slovenië in het algemeen en de bergroute in het bijzonder, was ik verrast en verwonderd door de plotselinge schoonheid.

Ik heb me dan ook voorgenomen om geen trailers van films meer te kijken. Met een boek is het eigenlijk hetzelfde als in een hondenasiel. Het boek kiest jou in plaats van andersom.  Want hoewel ik eerst teleurstelling wilde voorkomen door goed voorbereid te zijn, wil ik nu verrast en verwonderd worden door het ontbreken van verwachtingen. Beleven in plaats van herkennen. Want hoe teringsaai is het om iets te zien waarvan je al een betere versie hebt gezien? Reizen zonder verwachtingen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *