Waarom ik David Attenborough haat en aanbid

Terwijl ik wegdroom bij magnifieke beelden van de BBC serie Africa, krijg ik plots het gevoel dat ik zelf in een natuurdocumentaire zit. Ik hoor David Attenborough in mijn oor: “Look at this homo sapien, sitting in his natural habitat, watching images of places he will never see, experience nor visit.”

Dat haat en liefde soms dicht bij elkaar kunnen liggen, bewijst mijn verhouding met natuurdocumentaires. Ik vind David Attenborough zowel een lul als een held en ik verafschuw de BBC terwijl ik er het allerliefst zou willen werken.

BBC Earth, Frozen PlanetThe Hunt, Human Planet, Africa, Wild Patagonia enzovoort en zo verder. Ik smul en ik walg ervan. Ik verslind ze en ze maken me kapot. Het is allemaal zo prachtig en wonderschoon dat het je tegelijkertijd confronteert met het feit dat je het zelf nooit zo zult zien. Je beeld is verpest door het allesziende oog van de makers.

 Waarom zijn deze series dan toch zo verslavend? De makers laten beelden zien waarvan wij ons soms afvragen op welke planeet ze zijn gemaakt. We zijn vergeten wat onze planeet te bieden heeft. Filmmakers reizen naar de meest onherbergzame gebieden alleen om ons te laten zien wat voor moois er voorbij de lengte van onze neus ligt.

En hoewel er veel schoonheid binnen handbereik ligt, stemt het me treurig dat ik de pracht zo ver van huis nooit zo zal zien. De beelden uit de serie zijn zo magnifiek dat het wellicht zelfs zou tegenvallen al zou ik het ooit zien. Maar wat is dan toch het motief van Sir David Attenborough om ons te confronteren met al dat moois?

Daarover zegt hij: “No one will protect what they don’t care about, and no one will care about what they have never experienced.” Naast een held is Sir David Attenborough ook een opperbaas. Zijn missie is om de mensheid te laten zien wat ze zo standvastig negeren: De verwoesting van onze fenomenale planeet door eigen toedoen.

En dat is nu precies waarom ik David Attenborough toch een stuk meer aanbid dan haat.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *